Internet mai sigur prin WWW.SIGUR.INFO

Pe data de 10-02-2009 s-a sarbatorit la nivel european Ziua Sigurantei pe Internet, un eveniment anual organizat sub egida Insafe (European Internet Safety Network). Cu aceasta ocazie, au avut loc sute de evenimente nationale si locale, in peste 50 de tari, constand in diverse concursuri si actiuni de constientizare privind navigarea pe Internet in siguranta.

In Romania, Ziua Sigurantei pe Internet a fost marcata prin lansarea oficiala a programului national Sigur.info, sub sloganul Internet mai sigur pentru copii. Evenimentul a gazduit si ceremonia de premiere a castigatorilor concursului national Familia mea Internauta, precum si a echipei castigatoare a concursului european Navigheaza pe Internet.

Obiectivul general al programului Sigur.info Safer Internet plus este promovarea sigurantei copiilor pe Internet, prin organizarea de activitati de constientizare si informare asupra pericolelor din mediul virtual. Programul isi propune sa ofere profesorilor, parintilor si copiilor cunostinte si instrumente pentru protectia in acest nou mediu tehnologic.

Lansarea acestui program a reunit membri ai consortiului, experti (Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania), reprezentanti ai autoritatilor (Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Administratiei si Internelor, Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane, Directia de Combatere a Criminalitatii Informatice) si ai sponsorilor (Microsoft Romania, Orange Romania, UPC Romania, Vodafone Romania, Cosmote Romania), precum si copiii castigatori ai concursului national Familia mea Internauta

In 2008 se Inregistrau In Romania aproximativ 12 milioane de utilizatori de Internet, din care 5 milioane cu o conexiune proprie permanenta, tara noastra plasandu-se pe locul 10 In Europa. Gradul de cunoastere a riscurilor ramane insa la un nivel foarte scazut. Dezbaterile cu copiii, parintii si profesorii in cateva scoli din Bucuresti, Iasi si Timisoara arata cat de vulnerabili sunt in fata riscurilor, in special copiii intre 6 si 13 ani. La nivel european, un copil din 11 accepta sa se intalneasca cu necunoscuti cu care a comunicat doar pe Internet. In tarile din estul Europei, situatia este si mai grava: In Polonia, Cehia si Romania proportia este de unu la cinci copii, majoritatea celor cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani postand informatii personale pe Internet (nume, adresa, varsta, scoala la care Invata, etc.).

Pentru a face cunoscute pericolele prezente pe Internet a fost infiintata la nivel european organizatia Insafe saferinternet.org. Aceasta este o retea europeana de noduri nationale care coordoneaza activitatile de constientizare a securitatii pe Internet in Europa.

In Romania, programul Safer Internet Plus este aplicat prin intermediul proiectului Sigur.info. Acest proiect a obtinut locul 2 european in cadrul concursului de proiecte lansat in vederea infiintarii unui centru unic national destinat sigurantei pe Internet si dezvoltarii acestui program.Programul are in componenta activitati de promovare si constientizare a sigurantei online pentru copii. Organizatia Salvati Copiii Romania este coordonatorul national si operatorul liniei de informare de tip Helpline. Programul include si o linie de raportare de tip Hotline dezvoltata de Centrul Focus. Pe langa acestea, Positive Media va dezvolta doua componente de nivel european destinate sigurantei pe Internet: SaferPedia.eu si SafeTube.eu

Valid XHTML 1.0 Transitional